29. srpna 2014

TIP: Osm evropských měst za 14 dní a pouhých 3161 Kč

Máte rádi nízkonákladové cestování? Nemáte moc dovolené? Nevíte co na podzim podniknout? Nebo chcete hodně muziky za málo peněz? Pak se zkuste podívat na následující tip, jak v listopadu levně letecky během 14 dní navštívit 8 měst v 7 zemích.

Během 14 dní můžete postupně navštívit Katovice (Polsko), Stockholm (Švédsko), Skopje (Makedonie), Malmö (Švédsko), Tuzlu (Bosna a Hercegovina), Basilej (Švýcarsko), Bělehrad (Srbsko), Dortmund (Německo) a vše zakončit opět v Katovicích.

Katovice jsem jako výchozí i cílový bod volil proto, že jsem z Ostravy. Navíc můžete na letišti v Katovicích s českou poznávací značkou využít 90% slevu na parkování přímo před terminálem. Za 14denní parkování tak zaplatíte nejspíš jen něco kolem 120 Kč.

Všechny lety jsou s nízkonákladovou společností Wizz Air a můžete si je rezervovat na jejich webu. Uvedené ceny jsou platné pro členy Wizz Discount Clubu. Pokud ještě členství nemáte, můžete si jej při rezervaci první letenky zakoupit za 899 Kč (v takovém případě je tedy nutné tuto cenu ještě přičíst k letenkám). Tato investice se vám vrátí většinou už při prvním letu dvou osob. Ještě upozorňuji, že v ceně je zahrnuto pouze malé příruční zavazadlo o maximálních rozměrech 42x32x25 cm. Jedná se v podstatě o batoh, který se vleze pod sedadlo cestujícího před vámi. Pokud však nejste nároční, dá se cesta jen s batohem zvládnout.

Letenky za uvedenou cenu jsou k dispozici v tuto chvíli, tedy 29.8.2014 ve 13:00. Jejich počet je za danou cenu omezený, tedy s každou zakoupenou letenkou mohou ceny lehce stoupnout. Proto je lepší neváhat a co nejdříve kupovat.

Samozřejmě je třeba počítat i s dalšími náklady – ubytování, doprava z letiště, jídlo a kapesné. I tak si myslím, že je možné dostat se na hodně slušnou cenu, která nikoho nezruinuje.

Níže uvádím vzorový itinerář na listopad. O něco vyšší ceny se dají najít i v říjnu a trasu si samozřejmě můžete upravit podle sebe. Záleží jen na tom, jak vám budou jednotlivé lety k sobě zapadat, protože všechny trasy se nelétají každý den a jen v některých termínech jsou letenky za tuto cenu.

Přestože se nám tenhle plán zamlouvá, nakonec jej absolvovat nebudeme – plány nám zkřížily letenky na Havaj za 12 000 Kč. :) Ale vy samozřejmě letět můžete. ;)

1. Katovice – Stockholm (KTW-NYO) st 12.11. 11:10-13:00 275,27 Kč (39 PLN)
2. Stockholm – Skopje (NYO-SKP) so 15.11. 20:25-23:25 351,95 Kč (109 SEK)
3. Skopje – Malmö (SKP-MMX) po 17.11. 18:05-20:45 419,35 Kč (869 MKD)
4. Malmö – Tuzla (MMX-TZL) út 18.11. 16:35-18:45 351,95 Kč (109 SEK)
5. Tuzla – Basilej (TZL-MLH) pá 21.11. 9:55-11:45 296,46 Kč (9,99 EUR)
6. Basilej – Bělehrad (MLH-BEG) po 24.11. 12:15-14:05 593,22 Kč (19,99 EUR)
7. Bělehrad – Dortmund (BEG-DTM) út 25.11. 12:10-14:25 427,94 Kč (1699 RSD)
8. Dortmund – Katovice (DTM-KTW) st 26.11. 17:50-19:25 444,84 Kč (14,99 EUR)



CELKEM: 3 160,98 Kč


Ještě dodávám, že podobných itinerářů se dá samozřejmě vytvořit více, i kratších a letět třeba jen do tří čtyř měst. Například Katovice-Eindhoven-Bělehrad-Stockholm-Katovice, nebo se dá letět opačným směrem, těch variant je více a záleží jen na vás a vašich možnostech.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej prosím se svými přáteli! Máte nějakou kritiku, pochvalu nebo dotazy? Sem s nimi do komentářů! Díky! ;)

Budeme taky rádi, když si nás přidáte mezi oblíbené stránky na Facebooku.

5 komentářů:

  1. Perfektne spracovane. Ja sa snazim najst nejaku lacnu letenku do Cancunu vo februari 2015, ale priamo tam nic z Viedne neleti, a vyskladat sa mi to nedari. Nepomol by si mi co a kde mam sledovat. Diky. Lubo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj a díky! Co se týká toho Cancunu, tak se přiznám, že za dobu, co sleduju letenky, jsem viděl lety za rozumnou cenu (kolem 10 000 Kč) snad jen z Německa, nejčastěji z Mnichova nebo Hamburku. Normálně ve vyhledávači podle mě těžko najdeš nějakou fajnovou cenu. Být tebou, určitě bych počkal někam ke konci roku, kdy se začínají objevovat akce na leden-březen následujícího roku. My jsme takhle kupovali v prosinci 2013 letenky na Roatán na únor 2014. A možná bys klidně mohl počkat ještě déle, protože ty nejlevnější letenky do Karibiku, včetně Cancunu, pak bývají jako last minute. Opět to ale bývá z Německa. Na druhou stranu, pokud máš rád věci naplánované déle dopředu, chápu, že čekat na last minute se ti nebude chtít.

      Každopádně doporučím sledovat weby s akčními letenkami – já sleduju čtyři, které naprostou většinu akcí pokryjí: cestujlevne.com, jaknaletenky.cz, akcniletenky.com a zaletsi.cz. Klidně si teď na ty weby zajdi a do políčka pro hledání si napiš Cancun a podívej se, jaké akce a za jakou cenu se tam v minulosti objevily. Většinou to jsou akce z německých webů, například ltur.de nebo tuifly.com. Tam když si teď vyhledáš Cancun na ten únor, mělo by ti to něco najít, ale za vysoké ceny. Takže určitě bude lepší ještě počkat.

      Vymazat
  2. Zdarec, pěkně sestaveno a i celková cena je velmi slušná. Akorát se dost budeš zdržovat v nejdražších místech Evropy :-), Basilej, Stockholm, Malmo(+ asi Kodaň). Připrav se, že na těchto místech je to mazec a nějaké kilo ušetřené za letenku, bude naprosto zanedbatelnou položku z cestovatelského rozpočtu.
    Kromě Tuzly jsem všechna města navštívil a stojí to samozřejmě za to, ale zkus vymyslet něco i na jih Evropy a já se rád nechám inspirovat :-)
    Tonda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čaues Tondo, máš samozřejmě pravdu. Já ve Švédsku studoval, takže tamní poměry znám. Ve Stockholmu i Malmö jsem byl a tenhle itinerář vlastně vznikl tím, že jsem koukal na letenky právě do Stockholmu, kam se chci znovu na pár dní vypravit. Pak jsem si říkal, že zkusím jen tak najít nějaký trojúhelník a nakonec jsem za sebe přidával různá města a vzniklo tohle. Byla tam ještě varianta s Eindhovenem a bez Basileje, ale chtěl jsem zveřejnit jen jednu kombinaci, vlastně na ukázku, jak se dá cestovat. Ani jsme moc neplánovali to letět, už tam máme na ty termíny za pár kaček koupenou Soluň a Istanbul.

      Každopádně přesně jak píšeš, ta delší pauza v Malmö by se využila na Kodaň. Takže vlastně jen ta Basilej tam trochu nesedí. No jo, závisí na tom, které dny to zrovna lítá. :) Určitě by se to dalo sladit ještě lépe, kdybych koukal třeba i na Ryanair.

      Jinak koukám na webu, že toho máš taky spoustu projeto. Supr. ;) A těmi cestovatelskými rekordy se s dovolením inspiruju, nedávno jsem nad tím taky přemýšlel, ale pak na to zase zapomněl. :)

      EDIT: Psal jsem o delší pauze v Malmö, ale ta byla v jiném itineráři, takže to jsem popletl. V tomhle je delší čas v Tuzle a zmíněné Basileji ;)

      Vymazat
  3. Tak ubytko rozhodně tvoří velkou část nákladů při cestování obecně. Ale dá se snížit např. couchsurfingem, nebo airbnb apod. Já takhle loni za 16 dní v USA platil asi jen 80 dolarů za 2 noci v hostelu v DC, kde jsem nikoho přes couchsurfing nesehnal...

    OdpovědětVymazat