17. února 2015

Jaký byl rok 2014 a co plánujeme v tom letošním?

Grónsko. Nekonečná, sněhem a ledem pokrytá krajina. Ne, nebojte, to není odpověď na otázku z nadpisu. V Grónsku jsme loni nebyli a ani se tam letos nechystáme. Jen nad ním zrovna letíme. Je 31. leden, v Airbusu A380 poprvé zažíváme cestu největším dopravním letadlem světa a před sebou na obrazovce sledujeme, jak se ikonka našeho letadla vznáší nad Grónskem. Opět a zase jsme využili absurdně levných letenek a míříme na naši první letošní cestu – a rovnou na Havaj! Veru kouká na film a já si užívám, že teď až do poloviny února nebudu muset myslet na práci. Ale flákat se úplně neumím a tak se trochu symbolicky v den, kdy se ve školách obvykle předávají vysvědčení, vrhám i já do malého bilancování.

Jaký byl rok 2014...

Loňský rok, tedy 2014, byl z pohledu našeho cestování trochu zvláštní. Vlastně by se dal rozdělit na dvě poloviny. V prvním půlroce jsme tak trochu navázali na cestovní bláznovství z roku 2013 – v únoru jsme navštívili karibský ostrov Roatán patřící Hondurasu, na kterém se mimo jiné nachází i česká vesnice, v březnu jsem s kamarádem Kubou vyrazil na týden do Gruzie s jednodenní návštěvou arménského Jerevanu, v dubnu jsme vytáhli rodiče od Verči do Říma, v květnu jsem s Tomem podnikl cestu na Špicberky a na přelomu května a června jsme s Veru strávili pár dní v Moskvě. Skutečně výživný půlrok! (Z Roatánu, Gruzie a Moskvy ještě nejspíš budu chtít zpětně napsat cestopisy.)

Naopak v druhé polovině roku jsme nebyli vůbec nikde. Ne snad, že by se nám nechtělo, chtít se bude asi vždycky. Ale podařilo se mi získat na překlad autobiografii Zlatana Ibrahimoviće, a protože termín nebyl příliš velkorysý, strávil jsem léto u počítače. Takže jsme byli spíš Proky & Veru doma, než na cestách. :) Když se pak na konci srpna na internetu objevily levné letenky na Havaj, bylo nám jasné, že obětujeme i zbytek roku, budeme šetřit a vše směřovat k tomu letošnímu.

A jaké tedy máme na letošní rok plány? Něco už jsme naznačili novou úvodní fotkou na Facebooku, ale těch letenkových akcí, chyb a nabídek je tolik (viz třeba poslední promoakce filipínské aerolinky Cebu Pacific), že obrázek stejně bude nutné aktualizovat. Ještě bych měl asi vysvětlit, proč nejezdíme na všechny cesty spolu. Ten důvod je jednoduchý – my bychom je všechny rádi absolvovali společně, jenže Verča od loňského roku opět studuje a nemůže si dovolit během semestru tolikrát ve škole chybět. A tak jsem doma dostal propustku a některé cesty absolvuju sám nebo s kamarády. Nikde není napsáno, že se tam pak nepodíváme ještě jednou spolu, jako třeba letos do Japonska. Ale popořádku.

...a co plánujeme v tom letošním

Rok 2015 bude pořádně nabitý. Teď v únoru nás tedy čeká 13 dní na Havaji. Dvoutýdenní válení na pláži ale v plánu nemáme. Naopak, chystáme se navštívit 3 ostrovy – Oahu, Hawai‘i (neboli Big Island) a Maui a na každém z nich se toho budeme snažit vidět co nejvíce. Ač bychom rádi navštívili minimálně ještě Kauai a každý z ostrovů by si sám o sobě určitě zasloužil delší dobu, právě kvůli začínajícímu semestru jsme si nemohli delší pobyt dovolit. No, tak si to necháme na příště. :)

V březnu podniknu pár výletů sám, nejprve do Skotska, kde strávím 2 dny v Glasgow, 2 dny v Edinburghu a následně přeletím malým letadlem DHC-6 Twin Otter na ostrůvek Barra, který je součástí Vnějších Hebrid. Velkým zážitkem by mělo být hlavně přistání na ostrově Barra. Přistává se totiž pouze při odlivu přímo na písčité pláži a letiště Barra je jediným na světě, kde takto na pláži přistávají pravidelné linky. Dále pak díky letenkám za pár korun vyrazím na celkem 4 noci do lotyšské Rigy a norského Bergenu a později v březnu strávíme jednu sobotu s Tomem (kterého znáte z cestopisu o Špicberkách) v Dortmundu. Využijeme tedy možnosti, že Wizz Air létá do Dortmundu z Katovic dvakrát denně, takže ráno vyletíme a večer se vrátíme. S Wizzem mám ještě na březen a duben koupené letenky za pár stovek do italské Neapole a nizozemského Maastrichtu, ale je pravděpodobné, že z pracovních důvodů tyto dva výlety nakonec nebudu moct absolvovat.

Na první dubnový víkend připadají Velikonoce, na které si s Verčou zaletíme do Stockholmu, kde snad nezmrzneme jako o Velikonocích 2013 v Londýně, a v červnu pak vytáhnu rodiče na 5 dní do Paříže, kam dostali letenky od Ježíška. No, a napilno budeme mít i v létě. Na červenec se nám podařilo ukořistit levné letenky z Vídně do Japonska, kam Veru po shlédnutí mých fotek z návštěvy Tokia v roce 2011 moc chtěla, a v zemi vycházejícího slunce strávíme téměř 3 týdny, během kterých se toho pokusíme co nejvíce navštívit, včetně například Okinawy, kam už jsme koupili ,,přískok“. V srpnu mě pak čeká cesta přes Istanbul do Číny, na přelomu září a října výlet do Boloni spojený s návštěvou San Marina a v říjnu poletíme s Veru na týden do Dubaje, odkud si zajedeme i do Abú Dhabí.

Přestože tohle mělo být na rok 2015 všechno (aby taky ne), nedokázal jsem odolat už zmíněné promoakci Cebu Pacific a koupil na listopad letenku z Dubaje do filipínské Manily za směšných 739 Kč. Na cestu poletím s kamarádem Lukášem a teď už jen budeme čekat, za jak nízkou cenu se nám podaří sehnat přískok do Dubaje. I kdyby měl být za běžných cca 6–7 000 Kč, pořád bude spojení Česko – Filipíny za krásnou cenu. Tak uvidíme. :)

Cestujeme, dokud můžeme

Z výše uvedených řádků je tedy vidět, že jsme se tak trochu zbláznili a v příštím roce nás budou kamarádi, které v Ostravě potkáme, asi opět zdravit slovy ,,ahoj, co děláte v Česku?“. Je toho hodně, to je pravda, možná až moc. Ale na druhou stranu nekouříme, nepijeme (to třetí děláme, ale nic nás to nestojí :D ), a tak prostě dáváme vydělané peníze do cestování a poznávání světa. Až budeme mít rodinu, bude to mnohem složitější.

Doufám, že pro vás tyhle cesty budou inspirací. Kdybyste měli během roku možnost vyrazit byť jen na jednu takovou, rozhodně jeďte. Svět je velký a stojí za to jej poznávat. A kdybyste z jakýchkoli důvodů nemohli, pokusíme se vám jej alespoň takto po malých kouscích přiblížit v našich cestopisech a fotografiích.

Níže uvádím ceny jednotlivých letenek, abyste měli představu, za jaké ceny se dá cestovat. Pravda, letenka není zdaleka jediným nákladem, ale pokud je na ní možné ušetřit, vždy je to příjemné. Některé letenky se samozřejmě dají najít i za nižší ceny, než za jaké právě my poletíme, ale někdy potřebujete letět v určitém termínovém rozmezí a tam už si pochopitelně tolik vybírat nemůžete. Pokud by vás ohledně zmíněných cest, letenek nebo věcí s tím spojených cokoli zajímalo, určitě se ptejte.

Ceny zakoupených letenek

No uznejte, není to fajn, za jaké ceny se dá dneska létat? ;)

LETSPOLEČNOSTCENA ZA OSOBU
Praha – Honolulu / Kahului – Praha
Honolulu – Kona
Kona – Kahului
British Airways
Hawaiian Airlines
Mokulele Airlines
12 032 Kč
1 877 Kč
1 916 Kč
Katovice – Dortmund
Dortmund – Riga
Riga – Bergen
Bergen – Katovice
Wizz Air
Wizz Air
Wizz Air
Wizz Air
272 Kč
297 Kč
445 Kč
275 Kč
Katovice – Glasgow
Glasgow – Barrra – Glasgow
Glasgow – Katovice
Wizz Air
Fly Be
Wizz Air
451 Kč
2 928 Kč
429 Kč
Katovice – Dortmund – KatoviceWizz Air656 Kč
Katovice – Neapol – KatoviceWizz Air1 184 Kč
Katovice – Stockholm – KatoviceWizz Air1 079 Kč
Katovice – Maastricht – KatoviceWizz Air550 Kč
Budapešť – Soul – VídeňAlitalia5 395 Kč
Katovice – Paříž – KatoviceWizz Air1 325 Kč
Vídeň – Ósaka – Vídeň
Ósaka – Naha (Okinawa) – Ósaka
Naha – Miyakojima – Naha
KLM
Jetstar Japan
All Nippon Airways
8 563 Kč
3 649 Kč
2 487 Kč
Vídeň – Istanbul
Istanbul – Peking – Praha
Pegasus Airlines
Ukraine Intl. Airlines
1 665 Kč
8 256 Kč
Peking – PchjongjangAir Koryov ceně tour
Pchjongjang – Samjiyon – PchjongjangAir Koryov ceně tour
Katovice – Boloňa – KatoviceWizz Air648 Kč
Budapešť – Dubaj – BudapešťWizz Air2 106 Kč
Benátky – Kuala Lumpur – BenátkyAlitalia/Etihad Airways5 706 Kč
Dubaj – Manila – DubajCebu Pacific739 Kč
Benátky – Bangkok – BenátkyAlitalia/Etihad Airways4 788 Kč
* upraveno 28.2.2015
* upraveno 2.9.2015


Líbil se vám článek? Sdílejte jej prosím se svými přáteli! Máte nějakou kritiku nebo pochvalu? Sem s ní do komentářů! Díky! ;)

13 komentářů:

  1. Líbí se mi věta "Cestujeme, dokud můžeme" :) a také ceny pořízených letenek. Je až neuvěřitelné, za jaké peníze se dnes dá cestovat po světě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, dokud to jde, tak se toho snažíme využít. :) Protože je jasné, že takhle to nepůjde pořád.

      Vymazat
  2. Výborné shrnutí a ty ceny letenek jsou až k smíchu! :D Doporučuju, abyste si pak udělali do té Rigy výlet společně a na pár dní, stojí fakt za to. A závidím Vám, že máte ty Katovice tak blízko. Pro nás ze severu je to komplikovanější. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! ;) Určitě tím pro nás Pobaltí nekončí. Budeme chtít společně do všech tří pobaltských zemí a třeba to spojit i s Petrohradem.
      Jinak za Katovice jsme samozřejmě rádi, ale jak už jsem hodněkrát psal na různých místech po Facebooku – mnohem radši bychom byli, kdyby nám alespoň zpoloviny tak dobře fungovalo letiště v Ostravě. :)

      Vymazat
  3. Zdarec, pěkné shrnutí i plány. Nejlepší letenkový úlovek máš podle mě tu Havaj, jinak hodně dobrá vychytávka by bylo, kdyby ti na ten Wizz navazovalo Cebu :-)
    Jsem zvědav i na vaše dojmy z Havaje, protože my z ní byli nadšeni, nejvíce pak z Big Islandu.

    Základní problém je stejně ten, že levných letenek je hodně, ale času málo :-)

    cestování zdar a ať se daří :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čaues! Souhlas, ta Havaj byla cenově pecka, na tom se ušetřila v podstatě polovina letenky. Přece jen, po Evropě se toho dá najít dost levného, ale u těchhle dálkových letů ta úspora nejvíc potěší. ;)

      Jinak z Havaje jsme opravdu nadšení a moc se nám líbila. Určitě sepíšeme cestopis. Jinak k těm ostrovům – spíš než vyzdvihnutí Big Islandu bych zmínil to, že jsme se shodli, že mnozí neprávem křivdí ostrovu Oahu. Četl jsem řadu názorů ve smyslu: „Na Oahu ani neleťte, je to ostrov o ničem, leťte rovnou na jiné ostrovy.“ Přitom se nám Oahu taky moc líbilo a určitě má spoustu hodně zajímavých míst ;)

      A na tom základním problému se shodneme – kalendář už máme plný, ale letenky v akci se neustále objevují. :) Je třeba vybírat a být trpělivý. Což je někdy problém :D

      Měj se!

      Vymazat
  4. Ahoj! Pěkné shrnutí roku a vyhlídky na letošní rok. Těšíme se na fotky a snad i na cestopisy. Do Soulu letíme, myslím, pár dní po vás, tak se na vás možná obrátíme s prosbou o rady a tipy.
    A chválíme nový design blogu!

    H&M

    Cestovní Deník H&M

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Hani a Miloši! Díky za komentář. Všechno určitě bude :) Jen nevím kdy, protože se k tomu nemůžu pořádně dostat. Fotky už jsou prakticky ze všech cest probrané, jen tomu musíme dát nějakou formu a hodit to do cestopisu. A na to je prostě třeba v klidu sednout, což se mi bohužel poslední dobou nedaří. Trošku jsem si na sebe ušil bič, ale snad to brzo napravím. ;) A ohledně Koreje určitě rád poradím, pokud budu vědět.

      Vymazat
  5. Super bilancovanie roka:) čítam to už po tretíkrát a nechápem. :) Len tak ďalej! Dúfam, že takéto zhrnutie a vízie do nasledujúceho roka budete robiť aj naďalej :) R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky ;) No, určitě by bylo fajn takové bilancování udělat i po letošním roce. Bude toho tam celkem dost :D Každopádně uvidíme, jaký bude ten následující rok. Rozhodně toho bude méně – je třeba se zaměřit i na jiné věci než jen cestování. :)

      Vymazat
  6. Praca, rodina? Vam drzim palce, urcite budete pocitovat deficit , obmedzit takuto zavislost :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Práce je pořád hodně – i proto nestíháme vše dopisovat a na komentář odpovídám s takovým zpožděním. :) Chystáme se investovat do budoucího bydlení, takže budeme muset finance soustředit jiným směrem. A nebo budeme muset pracovat ještě víc, abychom zvládali obojí. :D

      Vymazat